Odpowiedz
Strona 4 z 4:  Poprzednia 1  2  3  4  
  Narzędzia wątku Wygląd liniowyWygląd HybrydowyWygląd watkowy
Stary Wysłany 10-06-2007, 01:11 Cytuj | #31
Nie mam pojęcia skąd wzięły się problemy z czcionkami u niektórych userów. Czcionki które wrzuciłem do paczki to normalne TTF z Windows XP PL ale tylko te które już są w OS X w wersji bez ogonków. Jeśli ktoś zaglądał w skrypt instalacyjny to wie że przed instalacją fontów PL są usuwane oryginalne czcionki dostarczane z OS X.

/Library/Fonts/Arial
/Library/Fonts/Arial Black
/Library/Fonts/Arial Narrow
/Library/Fonts/Comic Sans MS
/Library/Fonts/Courier New
/Library/Fonts/Georgia
/Library/Fonts/Impact
/Library/Fonts/Times New Roman
/Library/Fonts/Verdana

i nowe o takich samych nazwach wedrują na ich miejsce. Czcionki są cache'owane dlatego wymagany jest restart. Żadnych cudów tutaj nie ma, prosta podmiana.
Komputer: MacBook Pro 13.3"
Telefon: iPhone 3GS 16GB
Mac Performa 475 (68040 25@33MHz, 20MB RAM, 1MB VRAM, 160MB HDD, Farallon Ethernet RJ-45, Mac OS 7.6.1)
Mac Performa 630 (68LC040 33@40MHz, 28MB RAM, 350MB HDD, AppleCD 300i Plus, Apple Ethernet RJ-45, Mac OS 8.1)
PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy Google AdSense. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
Użytkownicy należący do grup Donator oraz PRO nie widzą tych reklam.
Sprawdź jak dołączyć do grupy Donator lub PRO
Stary Wysłany 10-06-2007, 15:14 Cytuj | #32
dzisiaj przetestuje czciony diodaka i zobaczymy bo tez mam problem z firefoxem (taka ciekawostka - opera wyswietla prawidlowo)
Stary Wysłany 12-06-2007, 08:42 Cytuj | #33
Ja w tej chwili mam problem tylko z Firefox-em (Opera i Safari 'piknie' no i PS w niektórych okienkach wyświetla mi trochę za dużą czcionkę. Wcześniej zainstalowałem paczkę Diodaka, która pomogła tylko na niektóre fonty, a potem wykasowałem prawie wszystkie z folderu User/Library/Fonts (zostawiłem Arial i Tahoma, bo Firefox zaczął koszmarnie wyświetlać te fonty) no i teraz jedne fonty się naprawiły a inne 'skopały'.

W zasadzie nie wiem co mam robić :-/
Czy przywrócić te fonty w user/Library/Fonts i nadpisać te w HD/Library/Fonts ? Już nie wiem co może pomóc (opcja - przeinstalowanie systemu odpada!)

Przy okazji mam pytanie trochę z innej beczki, ale dotyczące fontów. Jak w Appearance ustawić "Font smoothing style", żeby były gładkie fonty i jednocześnie nie było tego efektu w przegladarkach:
http://www.eoghanmccabe.com/lab/mac-...roblem-fix.htm
Komputer: PowerBook G4, Notebook HP
//newman
duże psy nie szczekają ...nie muszą.
Stary Wysłany 08-07-2007, 18:10 Cytuj | #34
cholera :/ mój firefox zwariował na niektórych stronach po zainstalowaniu tej paczki.. i na dodatek jak drukuję pdfy z worda to też się coś pochrzaniło...
co dziwne na myapple jest wszystko git.. a wchodzę na jakieś inne forum i w polu tekstowym do wpisywania postów robi się miszmasz... kursor gdzieś ucieka.. ehh.. .. czyżby system refresh??

---- Dodano 08-07-2007 o godzinie 23:30 ----
dobra.. spróbowałem już każdej metody wspomnianej na tym forum... powywalałem wszystkie 'felerne' czcionki i zamieniłem je na te z płytki instalacyjnej... problem w FF wygląda tak: na niektórych forach dyskusyjnych i stronach z pocztą np. o2 kiedy wpisuję tekst w okno to kursor przy wpisaniu literki przesuwa się o dwie pozycje w przód zamiast o jedną.. jeżeli w linijce nie ma polskiego znaku to wpisuje się arialem a jeżeli pojawi się jakiś polski znak to cała linijka zamienia się w jakąś inną czcionkę.. (nie jestem pewny jej nazwy więc nie będę podawał) .. ponadto gdy np chcę skasować napisany tekst to kursor przesuwa się do tyłu i kasuje tekst tylko literki nie znikają z ekranu (robiłem test i spróbowałem skopiować je do worda ale nawet nie da się tych literek zaznaczyć)....

przeinstalowałem FF i nic to nie dało..
czy ktoś w ogóle spotkał się z czymś takim ??? jeżeli tak to czy jest jakaś opcja pomocy?
Ostatnio edytowane przez kharde : 08-07-2007 o 23:30. Powód: Wpisy zostały automatycznie połączone
Stary Wysłany 11-07-2007, 16:53 Cytuj | #35
Firefox ma w ustawieniach inne czcionki niż używane na stronach i używane w Safari. Nie pamiętam już dokładnie o co chodziło ale nie jest to dobrze zrobione. Czcionki z paczki ode mnie miały likwidować podobny problem w Safari. Na niektórych stronach w definicji stylów w pierwszej kolejności jest czcionka windowsowa a dopiero później odpowiednik makowy np. Arial i Helvetica, Times New Roman i Times. W Firefoxie jest to jeszcze inaczej rozwiązane ale nie wiem jak pogodzić obie przeglądarki.
Komputer: MacBook Pro 13.3"
Telefon: iPhone 3GS 16GB
Mac Performa 475 (68040 25@33MHz, 20MB RAM, 1MB VRAM, 160MB HDD, Farallon Ethernet RJ-45, Mac OS 7.6.1)
Mac Performa 630 (68LC040 33@40MHz, 28MB RAM, 350MB HDD, AppleCD 300i Plus, Apple Ethernet RJ-45, Mac OS 8.1)
Stary Wysłany 12-09-2007, 17:22 Cytuj | #36
Jeżeli jeszcze to komuś pomoże to u mnie naprawa wyglądała tak:

1. Odinstalowałem FireFoxa - tak na wszelki wypadek - co pewnie nie było konieczne.
2. Wywaliłem wszystkie czcionki z katalogów /Library/Fonts i ~/Library/Fonts.
3. Postępowałem zgodnie (prócz punktu pierwszego) z tym co napisał już wcześniej bumelant - Brakujące czcionki CE w OSX? Problem z polskimi znakami
4. Restart systemu.
5. Usunąłem wszystkie pozostałe po restarcie czcionek z kosza.
6. Ściągnąłem i zainstalowałem czcionki podane przez karaluchy - http://fonty.bez.ce.apple.eu.org/pliki/Fonty_PC2.zip
7. W Font Booku (/Applications/Font Book.app) wyłączyłem te zdublowane czcionki, które nie miały polskich znaków.
8. Zrobiłem restart, a po nim zainstalowałem FireFoxa.

Wiem, że nie wnoszę nic nowego bo wszystko to już było napisane, ale połączyłem dwa patenty i zadziałało... a z problemem próbowałem się uporać od dwóch dni :-/
Jak na razie sprawdziłem na wszystkich stronach, na których miałem problem - czy to z niepoprawnym wyświetlaniem pogrubionych czcionek, czy z brakiem polskich znaków.
Odpowiedz « Poprzedni wątek - Mac OS 10.0-10.4 - Następny wątek »
Strona 4 z 4:  Poprzednia 1  2  3  4  

Zasady postowania