Odpowiedz
Strona 1 z 4:  1  2  3  4   Następna
  Narzędzia wątku Wygląd liniowyWygląd HybrydowyWygląd watkowy
Stary Brakujące czcionki CE w OSX? Problem z polskimi znakami, Wysłany 12-07-2006, 23:47 Cytuj | #1
Mam problem z wyświetalniem polskich znaków na stronach www. Chyba chodzi o brakujące ogonki w standardowych czcionkach dostarczonych z OSX. Wygląda to tak:

czyli w miejsce ogonków podstawiane są standardowe pl literki jednego kroju. Co można z tym zrobić. Wystarczy poszukać krojów CE? Np. skopiować czcionki z Windowsa? czy może jakoś inaczej da się ten problem rozwiązać. Bo chodzi tu o zupełnie elementarne czcionki używane na forach i portalach typu Arial, Verdana itd. Niestety w archiwum nieznalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi... pomórzcie .
Komputer: MacBook Pro 13.3"
Telefon: iPhone 3GS 16GB
Mac Performa 475 (68040 25@33MHz, 20MB RAM, 1MB VRAM, 160MB HDD, Farallon Ethernet RJ-45, Mac OS 7.6.1)
Mac Performa 630 (68LC040 33@40MHz, 28MB RAM, 350MB HDD, AppleCD 300i Plus, Apple Ethernet RJ-45, Mac OS 8.1)
PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy Google AdSense. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
Użytkownicy należący do grup Donator oraz PRO nie widzą tych reklam.
Sprawdź jak dołączyć do grupy Donator lub PRO
Stary Wysłany 13-07-2006, 07:03 Cytuj | #2
Cytat:
Autorem cytatu jest Diodak
Wygląda to tak:

Skąś znam te wątki

W pierwszej kolejności w FontBooku albo FontExplorerze powyłączaj dublujące się fonty bez pl znaczków (np. makowy office ładuje fonty MS bez plznaczków), zostawiając jedynie te z naszymi diakrytykami.

A jak to nie pomoże (niektórych fontów może Ci nadal brakować) - możesz przerzucić sobie brakujące z Windy.
pozdrawiam,
Rafał
Ostatnio edytowane przez rafal_k : 13-07-2006 o 07:17.
Stary Wysłany 13-07-2006, 08:46 Cytuj | #3
Diodak, a nie kombinowales przypadkiem nic z fontami? Mi forum CB (jak i inne) pod safari dzialaja bez problemu i nie musialem instalowac zadnych fontow.
Komputer: MacBook Unibody 2.4 GHz/4 GB/250 GB + Dell 24"| eMac 1 GHz
Telefon: HTC Hero
Stary Wysłany 13-07-2006, 10:04 Cytuj | #4
No właśnie nic nie kominowałem (jeszcze) i nawet nie mam Office także żadne czcionki mi się nie dublują... mam standardowy zestaw fontów dostarczony z systemem. I to już kilka razy zaobserwowałem (jeszcze w Tigerze 10.4), przy różnych instalacjach systemu nie akurat teraz.
DoMiNiQuE a może Ty coś kombinowałeś i dorzucałeś jakieś PL fonty albo jak mówi rafal_k masz jakis soft z dodatkwoym zesytawem czcionek ... Photoshop, Illustrator w wersji CE?

Nawet to co teraz piszę ma nieprawidłowe ogonki - trochę wyższe dla odmiany niż czcionka całego tekstu .
Mac Performa 475 (68040 25@33MHz, 20MB RAM, 1MB VRAM, 160MB HDD, Farallon Ethernet RJ-45, Mac OS 7.6.1)
Mac Performa 630 (68LC040 33@40MHz, 28MB RAM, 350MB HDD, AppleCD 300i Plus, Apple Ethernet RJ-45, Mac OS 8.1)
Ostatnio edytowane przez Diodak : 13-07-2006 o 10:07.
Stary Wysłany 13-07-2006, 17:05 Cytuj | #5
Moze to sprawka Office 2004? PS'a nie mam w wersji CE i tez ma problem z niektorymi czcionkami (np z Times New Roman). Podmienie fonty na windowsowe i zobacze co bedzie

ąćńłóńźżĄĆŁŻŹÓŁ
Stary Wysłany 13-07-2006, 17:11 Cytuj | #6
polecam zainstalować przez skopiowanie do user/library/fonts paczki fontów z ogonkami bez CE w nazwie. Są tam podstawowe czcionki i wszytkie wszędzie nie mają problemów.
Stary Wysłany 13-07-2006, 17:13 Cytuj | #7
Cytat:
Nawet to co teraz piszę ma nieprawidłowe ogonki - trochę wyższe dla odmiany niż czcionka całego tekstu .

U mnie występują identyczne problemy, także z nie pogrubionymi polskimi znakami.

Czekam aż ktoś rozwiąże ten irytujący co nieco problem
Komputer: iMac C2D 2,0GHz/4GB/250GB/20" Leo 10.5.6
Odtwarzacz: iPod Nano 4G
Telefon: iPhone 8GB 3.0 & HTC HERO
"You had your fans, but frankly, Scarlett, I don't give a damn." (Sparks)
Stary Wysłany 14-07-2006, 00:07 Cytuj | #8
Może to nie jest jakiś straszny problem, bo czytać się da, ale mnie takie detale denerwują.

DoMiNiQuE a możesz podesłać mi swoje fonty? te wszystkie Verdany, Ariale, Tahomy na adres: dvdmaster [maupka] poczta onet pl to bym popróbował ktore to fonty są do wymiany. Niby to pewnie też są TTF ale jak przygotowane dla Maca to mogą sie czyms roznic od wersji Win.
Stary Wysłany 14-07-2006, 08:35 Cytuj | #9
Cytat:
DoMiNiQuE a możesz podesłać mi swoje fonty? te wszystkie Verdany, Ariale, Tahomy na adres: dvdmaster [maupka] poczta onet pl to bym popróbował ktore to fonty są do wymiany. Niby to pewnie też są TTF ale jak przygotowane dla Maca to mogą sie czyms roznic od wersji Win.
Jasne, przesle Ci paczuszke jak tylko wroce z fabryki
Stary Wysłany 14-07-2006, 11:04 Cytuj | #10
Usiadłem nad tymi czcionkami z rana bo umysł wypoczęty . Przeglądnąłem czcionki Typeset-em i inspektor wykazał że do każdego tekstu bez ogonków podstawiana jest czcionka Lucida Grande która jako jedna z niewielu odstarczonych z OSX ma polskie literki.

Czcionki z OSX które mają polskie znaki:
Courier
Courier Bold
Courier BoldOblique
Courier Oblique
Geneva
Helvetica
Helvetica Bold
Helvetica BoldOblique
Helvetica Oblique
Lucida Grande
Lucida Grande Bold

Nie jest tego dużo i dlatego na stronach www na których definicja czcionek zaczyna się od windowsowych a dopiero potem są makowe wyglądają niewłaściwie. Większość generatorów stron zaczyna definiować czcionkę zastepczą jako Arial, Verdana, Tahoma a dopiero potem Helvetica, Geneva itd. Wiadomo, że jak przeglądarka znajdzie w systemie Arial to nie ważne czy jest ona CE czy też nie i czy jest taka sama makowa czcionka z polskimi znaki... znalazł Arial to podstawia Arial mało inteligentne, ale to tylko html .

No i jeszcze lista czcionek "windowsowych" bez polskich znaków które de facto są dla Polaka mało użyteczne:
Arial Black
Arial Bold Italic
Arial Bold
Arial Italic
Arial
Arial Narrow
Arial Narrow Bold
Arial Narrow Bold Italic
Arial Narrow Italic
Arial Rounded MT Bold
Comic Sans MS
Comic Sans MS Bold
Courier New Bold Italic
Courier New Bold
Courier New Italic
Courier New
Georgia
Georgia Bold
Georgia Bold Italic
Georgia Italic
Impact
Times New Roman
Times New Roman Bold
Times New Roman Bold Italic
Times New Roman Italic
Verdana
Verdana Bold
Verdana Bold Italic
Verdana Italic

Zaraz przygotuję zestaw czcionek CE na podmianę, zamienię i jak będzie wszystko OK to wieczorem można będzie pobrać paczkę instalacyjną.
Ostatnio edytowane przez Diodak : 14-07-2006 o 12:49.
Odpowiedz « Poprzedni wątek - Mac OS 10.0-10.4 - Następny wątek »
Strona 1 z 4:  1  2  3  4   Następna

Zasady postowania