Odpowiedz
Strona 1 z 2:  1  2   Następna
  Narzędzia wątku Wygląd liniowyWygląd HybrydowyWygląd watkowy
Stary Czy istnieje tryb zgodnosci MAC z Linux dla binarek na x86, Wysłany 13-06-2008, 22:36 Cytuj | #1
Witam !

Czy ktokolwiek wie czy istnieje coś takiego jak tryb zgodności MAC OSX z Linuxem dla binarek napisanych dla Linuxa. Chodzi mi o coś takiego co upodobni MAC-a na poziomie shela (struktura katalogów itp). Podobny tryb zgodności /jakiego szukam/ występuje np. w FreeBSD dzięki czemu można wykonywać binarki Linuxowe na FreeBSD. System MAC OSX 10.5.x zdaje się jest oparty na jądrze FreeBSD więc może i tu coś się da zrobić, a może jest w ogóle gotowizna w ustawieniach MACa a ja nie znam go na tyle dobrze aby o tym wiedzieć.

Wszelkie rady mile widziane.

Tomasz Widomski
Komputer: MAC Book Air, MAC mini
PAMIĘTAJ! Źródłem utrzymania forum są reklamy Google AdSense. Dziękujemy za uszanowanie ich obecności.
Użytkownicy należący do grup Donator oraz PRO nie widzą tych reklam.
Sprawdź jak dołączyć do grupy Donator lub PRO
Stary Wysłany 14-06-2008, 10:45 Cytuj | #2
Po co Ci coś takiego? MacOS to jednak nie FreeBSD i obawiam się, że czegoś takiego nie znajdziesz. Poza tym struktura katalogów to nie wszystko (a nawet nie jest najważniejsza) - potrzebne by były linuksowe biblioteki i wsparcie na poziomie jądra systemu.
Nie da się tego co chcesz uruchomić skompilować pod MacOS?
Komputer: Mac Pro 4x3GHz, 6GB, 2x250GB RAID0, Radeon HD 4870, MB White C2D 1.83, 2GB, 500GB
Telefon: iPhone 3G 8GB
Jenot
Stary Wysłany 14-06-2008, 12:48 Cytuj | #3
No właśnie takiego rozwiązania szukam. FreeBSD to ma i miałem nadzieję że i w MAC-u się znajdzie. Powód poszukiwań dość prozaiczny. Mam od niedawna MAC AIR, który jest bardzo praktyczny w podróżach służbowych. Z drugiej strony piszę software na Linux-a a praca na wirtualnych PC na MAC AIR nie jest niestety wydajna (zbyt słabe zasoby sprzętowe MAC AIR). Wożenie cięższego laptopa nie jest praktyczne. Stąd moje pytanie i prośba o pomoc.

Widom
Stary Wysłany 14-06-2008, 12:57 Cytuj | #4
A może bootcamp?
Komputer: Q6600|8G|1,5T|8800GTS/320|7x64MacBook Pro 17"HR 2,4G|4G|160G|8600/256|Snow,7x32
Odtwarzacz: iPod Touch
Telefon: SonyEricsson W810i
Stary Wysłany 14-06-2008, 13:01 Cytuj | #5
Co do kompilacji pod MAC-iem to trochę będzie trudno. Piszę prace w której stosowany jest kompilator języka MODULA-2 i Oberon (nie był to mój wybór języka). Język dość archaiczny ale pewnie zaskoczę pisząc że oprogramowuje się w nim kontrolery satelitów i stosują to dalej zarówno rosjanie jak i amerykanie. Język przestał mieć zastosowanie komercyjne ale posiada potężne narzędzie w postaci darmowego kompilatora na Win32 i Linux-a. Niestety dla MAC dostępna jest jedynie p1 Modula-2 o bardzo dużych ograniczeniach (np. obsługuje tylko procesory PPC), przeniesienie kodu na poziomie źródeł jest w moim przypadku bardzo trudne, pracochłonne i mało prawdopodobne że się uda to zrobić z powodzeniem.

Widom

---- Dodano 14-06-2008 o godzinie 13:07 ----
Zastanawiam się nad bootcampem ale musiałbym w miejsce Windows zainstalować Linux-a. Nie robiłem tego nigdy. Wiem że Windows chodzi bezbłędnie a Linux (np. Ubuntu) lub FreBSD ?
Ostatnio edytowane przez t.widomski : 14-06-2008 o 13:07. Powód: Wpisy zostały automatycznie połączone
Stary Wysłany 14-06-2008, 13:20 Cytuj | #6
Nie wiem... ale wiem, że w bootcampie jest opcja triple boot więc i Windows mógłby zostać
Komputer: Q6600|8G|1,5T|8800GTS/320|7x64MacBook Pro 17"HR 2,4G|4G|160G|8600/256|Snow,7x32
Telefon: SonyEricsson W810i
Stary Wysłany 14-06-2008, 13:36 Cytuj | #7
O moduli i Oberonie coś mi się obiło na studiach, ale to dawno było Kagain dobrze Ci radzi - najlepszym rozwiązaniem w Twoim przypadku będzie BootCamp. Google nic nie powiedziało niestety na temat tego czy są te kompilatory w repos fink/darwinports.
Komputer: Mac Pro 4x3GHz, 6GB, 2x250GB RAID0, Radeon HD 4870, MB White C2D 1.83, 2GB, 500GB
Telefon: iPhone 3G 8GB
Jenot
Stary Wysłany 14-06-2008, 19:47 Cytuj | #8
Cytat:
Autorem cytatu jest t.widomski Zobacz post
System MAC OSX 10.5.x zdaje się jest oparty na jądrze FreeBSD
Troszke nie masz racji. Mac OS X opiera sie na jadrze BSD i Mach, takiej "mieszance" swoistej.
Komputer: Macbook Pro 15,4" 2.4GHz 4GB 667 MHz DDR2 SDRAM
Stary Wysłany 14-06-2008, 21:17 Cytuj | #9
Czy ktoś w takim razie wie czy na MAC AIR da radę zainstalować Linux-a np. dystrybucję Ubuntu. Jak ze sterownikami zwłaszcza do WiFi. To maleństwo (MAC AIR) nie ma żadnej innej komunikacji ze światem jak WiFi.
Stary Wysłany 14-06-2008, 21:32 Cytuj | #10
Powinno dać radę, w temacie o *nixach jest trochę o zgodności z MB, MBA powinien działać z tymi samymi dystrybucjami.

A najlepiej - ściągnij i odpal kilka distro z LiveCD i zobacz czy działają - zainstalowany system będzie taki sam.

Jest jeszcze opcja instalacji Linuxa na USB - plusy są dwa - nie namieszasz na swoim dysku i będziesz miał swoją pracę na każdym komputerze do którego podłączysz pendrive - wystarczy, że wystartujesz z USB jak z zewnętrznego dysku.
Komputer: MacBook 2.2GHz
Odpowiedz « Poprzedni wątek - Mac OS 10.0-10.4 - Następny wątek »
Strona 1 z 2:  1  2   Następna

Zasady postowania